Novosti

07.09.2018

Volvo 360c koncept poziva na jedinstveni sigurnosni standard za komunikaciju autonomnih vozila

Novim 360c konceptom, Volvo se stavlja u koštac s jednim od glavnih izazova u uvođenju autonomne tehnologije i poziva na novi globalni standard u načinu kako autonomna vozila sigurno komuniciraju s drugim učesnicima u saobraćaju.

 

Autonomna vožnja i sigurnost usko su povezani i ova tehnologija ima potencijal uvođenja najznačajnijeg poboljšanja cestovne sigurnosti od kada je Volvo izumio sigurnosni pojas s tri tačke 1959. godine.

 

Međutim, autonomna tehnologija će biti postupno uvedena i to se neće dogoditi preko noći. Zbog toga će u potpunosti autonomna vozila biti uvedena u miješani saobraćaj u kojemu će vozila bez vozača i s ljudskim vozačima dijeliti cestu s ostalim korisnicima u saobraćaju.

 

U takvim cestovnim situacijama neće biti više moguće ostvariti kontakt očima i saznati više o namjerama drugog vozača što je jedan od glavnih elemenata u današnjoj svakodnevnoj komunikaciji u saobraćaju.

 

Tokom razvoja 360c koncepta, Volvo sigurnosni inžinjeri odlučili su svladati izazov kako uspostaviti siguran način komunikacije između potpuno autonomnih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.

 

Fokus se stavio na stvaranje univerzalno primjenjivog standarda tako da drugi sudionici u saobraćaju ne moraju razmišljati o marki ili modelu svakog individualnog autonomnog vozila.

 

Koncept 360c tako donosi rješenje u obliku sistema koji uključuje vanjske zvukove, boje, vizuale, pokrete i kombinaciju ovih alata kako bi prenio namjeru vozila drugim učesnicima u saobraćaju. Tako je u svakom trenutku sasvim jasno što će vozilo iduće učiniti.

 

 

Dizajn 360c sigurnosne komunikacijske tehnologije fokusira se na izražavanje namjera vozila, ali nikada neće izdati smjernice ili upute drugim učesnicima u saobraćaju.

 

“Snažno vjerujemo da bi ova metoda komunikacije trebala biti univerzalni standard tako da svi učesnici u saobraćaju mogu jednostavno komunicirati s bilo kojim autonomnim vozilom, bez obzira na marku vozila.“ izjavio je Malin Ekholm, potpredsjednik sigurnosnog centra u Volvo Cars kompaniji. “Važno je napomenuti da ne dajemo upute drugima o idućem koraku kako bismo izbjegli zbrku. Naša istraživanja pokazuju da je ovo najsigurniji način komunikacije između potpuno autonomnih vozila i drugih učesnika u saobraćaju.“

 

Koncept 360c predstavlja Volvo viziju budućnosti putovanja koja je autonomna, električna, povezana i sigurna – i koja će omogućiti Volvo Cars kompaniji prodor na nova tržišta.

 

360c donosi četiri mogućnosti korištenja autonomnih vozila – okruženje za spavanje, mobilni ured, dnevni boravak i prostor za zabavu – svaki od njih donosi revolucionaran pogled na način na koji ljudi putuju.

 

Unutar prostora za spavanje, Volvo sigurnosni inžinjeri su također razmišljali o budućnosti sigurnosne tehnologije i na koji način različiti položaji putnika utječu na sigurnost. Posebna sigurnosna deka uključena u prostor za spavanje predstavlja budućnost sigurnosnih pojaseva i radi na isti princip kao sigurnosni pojasevi u tri tačke, ali je prilagođena za ljude u ležećem položaju tokom putovanja.

 

Koncept 360c, osim potencijalnih novih kupaca, također donosi određene posljedice za budućnost putovanja, gradskog planiranja, infrastrukture i utjecaj na okoliš modernog društva.

 

 

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group 2017.

Tokom financijske godine 2017. Volvo Grupa zabilježila je profit od 14,061 miliona švedskih kruna (11,014 miliona švedskih kruna 2016.). Prihod tokom perioda iznosio je 210,912 miliona švedskih kruna (180,902 miliona švedskih kruna). Tokom 2017. godine globalna prodaja dosegla je rekordnih 571,577 automobila, porast od 7.0 posto u odnosu na 2016. godinu. Rekordna prodaja rezultat je velike transformacije Volvo financija i operacija u posljednjih nekoliko godina. Transformacija je pripremila kompaniju za iduću fazu rasta.

 

O Volvo Car Group

Volvo djeluje od 1927. godine. Danas je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih marki automobila u svijetu s prodajom od 571,577 vozila u 2017. godini u preko 100 zemalja. Kompanija Volvo Cars je u vlasništvu kineskog Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) od 2010. godine. Činila je dio švedske Volvo Group do 1999. kada je kompaniju kupio američki Ford. Geely Holding kupio je Volvo Cars 2010. godine.

 

Tokom 2017. godine Volvo Cars brojio je u prosjeku 38,000 (30,400) stalno zaposlenih. Sjedište Volvo Cars, razvoj proizvoda, marketinške i administracijske funkcije se uglavnom nalaze u Gothenburgu, Švedska. Sjedište kineskog Volvo Cars nalazi se u Šangaju. Glavni proizvodni pogoni nalaze se u Gothenburgu (Švedska), Ghentu (Belgija), Chengdu i Daqing (Kina), dok se motori proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina), a dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska). 

 

Opisi i informacije unutar ove objave za medije odnose se na međunarodnu ponudu Volvo vozila. Opisane karakteristike mogu biti opcijske. Specifikacije vozila mogu se razlikovati ovisno o državi i podložne su promjenama bez prethodne najave.